Pyymäen leipomo | Pyymäen tarina



Pyymäen Leipomon tuotteet ovat maistuneet herkuttelijoille jo yli puolen vuosisadan ajan. Vuonna 1954 Aira ja Lauri Pyymäki rakensivat asuntonsa kupeeseen pienen leipomon. Nuoren parin kotitiloilta haettiin ensimmäiset jauhot, jotka leivottiin hiivaleiväksi Vammalan Varilankadun varrella. Kaksi vuotta myöhemmin leipomoa alettiin laajentaa.

Pyymäen maistuvien munkkien maine alkoi pian kiiriä valtateiden varsille. Kun tietyömiehet rakensivat 1950- ja 60-luvuilla Tampereelta Poriin ja Turkuun johtavia maanteitä, Pyymäestä toimitettiin päivittäin jopa tuhansia hillontäyteisiä possunmunkkeja tienrakentajille.

Pian Varilankadun leipomolaajennuksen jälkeen leskeksi jäänyt Aira Pyymäki päätti vuonna 1964 edelleen laajentaa leipomon toimintaa. Onkiniemenkadulle, aivan Vammalan torin kupeeseen nousi keskustakahvila, joka nykyään sijaitsee alkuperäisen liiketilan naapurissa.

Pyymäen perheen tyttäriltä taittui pullapitkon ja Pyymäen kakon tekeminen jo varhaisessa lapsuudessa. Myöhemmin leivontataitojaan Airalle pääsivät todistamaan myös vävykokelaat. Vuonna 1978 Aira Pyymäki uskoi elämäntyönsä tyttärensä Pirkon ja Esko Lujalan luotsattavaksi.

Kuusi vuotta myöhemmin Pyymäen Leipomo muutti uusiin tiloihin Nuutilankadulle. Henkilökunta tuplaantui, volyymi kasvoi ja tuoteperhe laajeni. Yhdestä asiasta – laadusta – pidettiin kiinni kuten ennenkin.

Pyymäen Leipomo on palkittu korkeasta laadustaan myös Hyvä Konditoria -diplomilla. Valtakunnalliseen Hyvä Konditoria -ketjuun kuuluu vain 23 leipomoa, jotka ovat alueensa johtavia konditoriayrityksiä.

2000-luvun alussa Pyymäen Leipomossa oltiin jälleen muutosten edessä. Leipomoiden tiukka kilpailu viitoitti jälleen suuntaa laajenemiselle, joten Lujalan perheen Maarit-tytär miehensä Jouni Tuomiston kanssa ryhtyi viemään perheyritystä uudelle vuosituhannelle.

Tänään Pyymäen Leipomo leipoo korkealuokkaisia, itse alusta loppuun valmistettuja tuotteita, joissa yhdistyvät perinne, laatu ja taito tehdä maukkainta makua.